2016. augusztus 21., vasárnap

Légtömegmérők

A Légmennyiség mérő!
A légmennyiségmérő a beszívott levegő mennyiségét határozza meg, mérési eredményeit a motorvezérlőegység a szükséges tüzelőanyag-mennyiség kiszámításához használja fel. A légtömegmérő a légszűrőház és a szívócsonk közötti szívócsőben helyezkedik el, cső alakú házból, áramlás egyenirányítóból, szenzorvédelemből és a kívülről rácsavarozott szenzormodulból áll.

A légtömegmérő működési elve:

A légmennyiségmérőt a beszívott levegő tömegének megállapítására, a motor szívócsövébe építik. A mérési értéket a motormenedzsmentvezérlőegység használja fel, a szükséges üzemanyag-mennyiség kiszámításához.
A szenzor belépő levegő felöli oldalán egy szita található, amely megóvja az érzékelőt a durva szennyeződésektől. A mérőegység maga mérőcellából és értékelő elektronikából áll. A légáramba két érzékelőt is építenek, az egyik a beérkező levegő hőmérsékletét, a másik a sebességét méri. A sebességmérőt a levegő mozgása lehűti, a két mérő közötti hőmérséklet különbség kiegyenlítését a kapcsolódó értékelő elektronika a sebességmérőn áthaladó árammal szabályozza.
A fűtőáram mértéke – amely arra szolgál, hogy a szenzort azonos hőmérsékletet tartsa – arányos a beszívott levegő tömegével.

A légtömegmérő meghibásodásai:

A motor leállása, a motorvezérlő egység szükségüzemi programban működése és a motorellenőrző lámpa felgyulladása a légtömegmérő meghibásodására utal. A működéskiesésnek több oka is lehet: például a villamos csatlakozások érintkezési hibája, mechanikus sérülések (rezgések, baleset), a mérőelemek elmozdulása (mérőkeret elhagyás) illetve egyéb sérülések. A leggyakoribb hiba az, amikor a szenzorelem a lerakódott szennyező réteg miatt hibás légtömeg értékeket mér. A gépjármű vezetője ezt a megváltozott menettulajdonságokból, vagy a gyengébb motorteljesítményből érzékeli. A légtömegmerőket a szokásos műhelyfelszerelésekkel nem lehet javítani, tisztítószerekkel ideiglenesen elfogadható állapotba lehet hozni ugyan, de ez nem szakszerű megoldás, mert garantáltan hibás (torz) mérési eredményhez vezet.
Az egyetlen szakszerű javítási mód a légmennyiségmérő cseréje.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése